31 December 2010

Kau Berubah Dan Merubah.

Bukan tak nak bebel-bebel, spreading nonsense dekat sini. Tapi aku confirm sangat kalau aku tulis sekarang, semuanya akan jadi sangat emotional. Aku tak mampu nak buat-buat happy. Sebab sekarang ni aku atas roller-coaster dan depan seat roller-coaster ni ada skrin kecik yang tayangkan iklan raya Arwan Yasmin Ahmad. Aku tak mampu control, sedih, gayat, pilu, nak muntah, tak tahan nak jerit, mata berkaca, air melimpah dari tubir mata, bodoh siapa suruh ride lama-lama, genggam tangan kuat-kuat, takde siapa datang tolong, lemah lutut, dan yang paling efek... SEMANGAT AKU LEMAH SEKALI.

See? Aku dah ter-emo. I better stop now.

I love you and you, mama.

09 December 2010

Obses Bau Certain Bahagian Pada Diri Sendiri

Semalam cari deodorant baru sebab yang lama kena letak posisi terbalik lama-lama baru boleh calit kat ketiyak (macam kotoq nak sebut tapi kalau guna underarm macam Amerika sangat, so kotoq sikit takpa lah na?)


Love yang ini! Lady Speed Stick Baby Powder, aawww manja je bau :D

Dekat Watsons Changlun takdak pulak deodorant yang aku selalu pakai. So duk pulaih penutup deodorant macam-macam brand sniff-sniff nak cari yang berkenan.

Aku sebenarnya malas nak pakai Rexona sebab dah cemuih (boring okeh) tapi benci Nivea sebab melekit semacam, Sanex pulak bau mak aih strong gila buat aku rasa macam atlet angkat berat. Nak tak nak aku angkat jugak Rexona Women Shower Clean, new katanya.


This the one. Rexona Shower Clean tu. New product item ke?

Hasilnya aku sangat obses dengan bau ketiyak sendiri okeh, memang macam baru lepas shower. Kawan-kawan pun naik jijik dan meluat sebab sat-sat aku bau diri sendiri hehehe -.-" Jangan tanya macam mana aku bau, aku izinkan korang guna imaginasi okeh.

Ish, aku takdak motif pun tulis benda ni. Maaf kalau jijik, otak tak center penangan final exam tak habih then kena say bye-bye dekat kawan yang dah habih semalam. Sampai hati you tinggal I sorang-sorang sini :'(


Partner-in-crime, siapa suruh balik awal, kan muka you dah masuk dalam enteri ubat ketiyak bahahaha.

Sekian enteri jijik, actually aku nak bagi idea dekat korang nak beli deodorant apa. Okay sekian yang last.

Kaki ayam: Aku bukan orang utara tapi taktau kenapa lidah tengah tune nak cakap utara. Pastu kan aku always wonder, artis-artis tu diorang pakai deodorant brand apa ek?

02 December 2010

Al-Fatihah Untuk Abang Tersayang


Pheww.. *kesat leleh air mata* How can I put into words on how I feel right now? I can never, I guess.

Last month, Oct 12th, Abang masuk hospital, and 3 days after, dia coma. Cut long story short, on Nov 24th, 11:07 a.m, Abang kembali kepangkuan Maha Pencipta. After fighting for 42 days in ICU.

I rushed back to Ipoh just in time to see him dalam liang, abang tetap comel dan segar. Raut terakhir yang takkan aku lupa.

Abang, tiap kali dengar lagu Azura dengan My Way mesti nangis, those were your favorite karaoke songs kan :'(

Angah be strong okay, forever sis-in-law. Rindu jokes Abang :'(


IN LOVING MEMORY
Mustaffa Bakri Suhaili
30 May 1959 - 24 November 2010

Rindu Yeop jugak, sangat sangat. Semoga both abang-abangku tenang dan jauh dari siksaan di sana. Amin. T_T Serius tak mampu nak continue, so orang stop sini dulu.

Love dan doa tak putus dari adik korang yang paling comel,
Nono.

23 November 2010

Once Every 6 Months You Come And See Me

Oh final exams...

 

Uni lain semua dah cuti, aku and the rest unimates just stated our finals. Banjir punya hal dekat Kedah, so no one's to blame. Anyways, good luck lah pada diri sendiri. Carrymarks 2, 3 subjects aku tengok memang boleh buat modal gantung diri.

Okay bye nak baca wall buku.

15 November 2010

Ailurophobia No More

Mama paling pantang bila rumah dia serabut (minus my room, mind you). Everyhing has to be in place! Macam kalau ada orang usik katil dia or bilik guest, dia confirm tau even kau dah try sedaya upaya tarik tegang-tegang bedspread tinggal tak iron je. Mama anti sepah-sepah and kotor-kotor. Patutlah mama macam anti aku -.-".

So, dengan itu aku memang tak pernah bela kucing or any kind of pets (minus goldfish, tu pun sebab ayah punya mind you -.-") So, benda tu buat aku sangat fobia dengan haiwan okeh. Especially yang berbulu-bulu dan menyondol-nyondol. Ergh, tak rela! Dulu kalau terkena sikit dekat kaki confirm rasa nak mandi on the spot as it feels like all the bulus still ada dekat kaki huhu.

Tapi kan! Now aku tak 'ailurophobia' (fear of cats) lagi! Hehehehehe.Happy tau sebab I always found 'em to be extremely cute. Tapi how cute they are, aku tak sampai tangan nak pegang. Menatang tu baru catwalk dua tiga langkah nak datang dekat aku, aku dah lari pecut dulu sambil lompat kijang, huhu ngok je.

Macam mana aku dah tak fobia?

Sebab Cayenne or nama manja Sheyyen! Kitten hidung penyet paling adorable di dunia!

Aku kena force to babysit Sheyyen dulu one time, nak tak nak... Lagi pun Yen comel sangat, hati wa manyak cayor!

And then came...

Chester Bester Dexter aka Mat Bulu!

Yang putih bulu tebal macam carpet ni kucing Abang aku. Ni lagi satu bapak cute! Okeh, kesimpulannya tak takut nucen (kucing) dah.

Kaki Ayam: Tapi tak suka bulu nucen lekat kat baju!

10 November 2010

Asmara Yang Itu, Bukan Asmara Ini


Orang sibuk pasal Asmara Ini yang tipu kata dia pandai sampai dapat Dokter. Weh, mak aku pun bangga-bangga kan kau cakap Datuk Penyanyi Popular tu kurang cerodik sebab tak pilih kau. Sedangkan... Haihh. Eh tapi confirm ke? Kalau tak kesian je kau kena keji kan. Okeh, bukan asmara itu pokus aku.

Bukan juga Asmaradana yang kemban-kemban tu. Eh gila apa kan untuk new season theater tu hari tu pakai Azura sitammanis tu jadi PGL, so urban gitew. Okeh, asmara hat ni pun bukan pokus aku.

Asmara yang aku sibuk nak bagitau jugak kome (even dah ketinggalan, nak jugak bagitau, nak jugak-jugak) ialah Asmara itewww...


I bukan cair sebab dia hensem okeh, no no no teehee.

Watak and storyline yang macam best. Feeling-feeling novel pulak tengok cerita ni :') Mula-mula gaduh macam 'kalau tinggal seorang je laki dalam dunia ni pun aku tetap taknak dekat kau' tapi last-last cliche tapi sweet kaedahnya bahahah.

Eh jom join aku marathon dekat tonton! Duduk kolej mana nak tengok tv, ni balik rumah sambil khatam buku-buka Mandarin, aku cuba khatamkan sekali cerita ni :')

Tapi kan search punya search pic si Asmara ni, tiba-tiba jumpa pic yang turn off gila kat facebook dia. Tengok meh!

So ghey, don't you think? Gulp..

09 November 2010

Ai shai!

Aku maluuuuuuuuuk sekali! :P

Maluuuuk ah, bile orang yang kenal aku baca belog ni haha. Kalau baca kan, kome buat-buat diam je eh, jangan review, or tanya-tanya, or drop-drop I okeh :D

*pipi merah sebenarnya tapi kau tak nampak sebab aku sawo matang*

Jari batang serai saya ;)

Could You Be More Romantic?

When she was younger, she used to be in relationships with sweet talkers. Perlu ke speaking kak? Boyfriend yang everyday cakap I love you, I miss you, ada tu kawan tak sampai sebulan dah 'sanggup mati untuk you'. Buat betul-betul tengok. Time tu budak-budak lagi, maafkan je lah. She was an attention seeker, herself. So padanlah.

Then as years go by, she met this guy by fate. Cewah. He was neither a Brad Pitt nor Fasha's Jejai. Dia lelaki melayu yang tipikal sangat. Mula-mula ada lah gedik-gedik bajet cute couple konon, panggil Hubby Sayang Ayang Abang and what not. BLUERGHH. Then bila dah makan tahun, that guy has turned into a typical malay husband material.

Examples of typical malay husband? Not romantic, ego, pretend to be insensible, buat-buat tak dengar, selfish in some way, okeh tu je yang perasan so far. Oh satu lagi kalau nak beli mineral water or jajan dekat petrol station kau la kena turun kan, janganlah harap laki nak sweet-sweet pilih nak beli Pringles atau Mr. Potato, Twister atau Pulpy. Dan dia adalah semua di atas huhu. Meh nak bagi satu contoh ego.

Situasinya, budak-budak ni dah sebulan tak jumpa as the girl study 300++km away and he works in their hometown. The girl balik and busy dengan hal family. Guy tu very ego okeh, tak nak ajak jumpa takut kena reject ke hape. He texted:

He: Nak tengok jari saya? (luka teruk tersepit dalam enjin)
She: Nak.
He: Datang sini jap. (as she was outside beli satay)
She: Semata-mata nak tengok jari je? MMS pun boleh.
He: Nak tengok awak...
She: Ingat tak nak jumpa orang dah.
He: Siapa cakap hah??
She: Sebab awak tu yang tak cakap nak jumpa.
He: Huhu datang lah jap.

Tapi apa yang buat she still sayang (and semakin sayang kot awwww) jugak pasal kriteria tu. The guy tak buat that girl terawang-awang dengan ayat-ayat power and makes her lived in wonderland. He teaches her reality. Such as kerja penting untuk hidup, bukan main mesej 24/7. And cakap ailebiu once in a while lagi bapak meaningful and buat that girl blushing than dengar hari-hari sampai jadi tak special je dah love kau tu.

Kaki ayam: Akibat muda-muda dah mingle dengan orang lagi tua :')

08 November 2010

Ipoh - Teluk Intan


Khamis lepas (Nov 4th) balik Ipoh from Sintok in the craziest car ride adventure ever, kalau ada masa nak jugak share dengan kome. Tengok lah nanti.

Esoknya terus datang Teluk Intan from Ipoh, visiting my Abang yang comel dan kuat tidur tu :) Pejam celik pejam celik, dah 3 minggu Abang coma. Abang tak nak pejam celik macam kami ke? Cepatlah sedar, abang. Kami semua menunggu ni, sian Angah, sian Faiz. Tapi kita tau Abang kita kuat and one hell of a fighter!

So sepanjang cuti tak sengaja sebab banjir dekat Kedah ni, balik Ipoh and akan ulang alik Ipoh ke Teluk Intan selang beberapa hari. That's the least thing aku boleh buat untuk Mama, aku tak ada sian dia susah nak ulang alik.

Ahad lepas balik Ipoh from Teluk Intan, esok nak pergi balik geletek kat Abang dekat sana. Abang tungguuuuuu ;)

So What?

Banyak nak cerita tapi tak ada masa, like seriously. Lagi pun tengah tak seronok lah sekarang ni, semua macam tak kena je. Abang still pose cantik ala 'sleeping beauty' dalam ICU, study pun ada paper yang ala kadar je carrymark, mampus lah aku :'(

Dua bulan lepas aku ada pasang cita-cita nak jadi blogger tegar, sekarang memang fail gila babablacksheep ni huhu. Alang-alang dah lama tak in belog, postpone lagi sampai habis final exam boleh?

See, memang tengah serabai, dah la serabai, juling pulak tu! Ah sudah..

Kaki ayam: Will be back sooooon..

15 October 2010

Ya Tuhan, Beri Famili Aku Kekuatan...

Ya Tuhan,

Aku betul-betul down. Sepanjang semester ni, seminggu dua ni memang minggu yang paling sibuk. Assignment POM, presentation mandarin, KLK ko-kay, practise caklempong untuk convo, in-class quiz, mid-sem International Marketing, study case Industrial Marketing. Semua aku kena hadap minggu ni. Tak cukup semua tu, pagi tadi mama call..

Mama bagitau abang sakit. Abang aku koma. Otak abang masuk kuman. Ya Allah.. Kenapa abang aku? Sedih sebab Yeop pergi tinggalkan kami satu famili selamanya dua tahun lepas pun masih terasa sangat. Sekarang, Kau bagi dugaan dekat abang pulak. Kesian dia tanggung sakit ya Allah, kesian mama aku sedih...... :'(

Memang famili aku paling penting, pasti! Tapi entahlah.. Mama cakap selesaikan kerja dekat sini dulu, yang aku rasa tak sudah-sudah.

Apa pertaruhan aku sekarang? Aku buntu! Nak tinggal semua kerja and balik ke... Sumpah tak tau! Hati aku dah lama balik, tapi jasad aku still ada tanggungjawab dekat sini. Abang, bertahan :'( Orang akan balik secepat mungkin...

09 October 2010

Akibat Banyak Baca Belog Gosip

Selamat semua...

Aku kalau isu-isu politik ni memang gayat nak main. Maklumlah orang staightforward tak pandai baca cerita putar belit. Jadinya baik je aku baca gosip retis Mesia ni. Korang jarang baca gosip kan? Meh aku bagi gosip sedas dua buat tambah pengetahuan am :')

Isu 1: Aidil + Rita = Airit


Apa yang berlaku sekarang sangat tipikal. Pertama, kahwin dekat Siam sebab keluarga laki tak bagi kahwin (tak bagi mesti ada sebab). Jurang umur sampai sepuluh tahun sebenarnya tak adil jadi isu. Tapi kematangan tu persoalannya. Sebabnya dulu keluarga tak bagi sebab tau lu tak boleh nak handle kot. Main bola pun tak betul-betul ada hati nak jadi laki artis (kaitan? entah, lantaklah). Persoalan kedua, yang dulu membara-baru tu cinta atau nafsu? Lagipun kalau dah tak ada restu gitu lah. Mintak simpang lah haihh -_-"

Isu 2: Cikgu Shida - A Bad Apple

Ada yang cakap, kalau betul lah cikgu yang duk miming lagu Stacy, Wali Band segala dekat Youtube tu betul cikgu, dia meng-downgraded-kan standard cikgu-cikgu ni. Kau rasa? Aku rasa, pendapat tu terlalu shallow, sempit. Aku percaya learning and teaching should be inclusive and enjoyable. And Cikgu Shida (if she really is a teacher) can provide that quality in class. Kenapa kita suka lihat the back bad side of everything ya? Be positive. Streotype sangat kalau kita fikir, cikgu kena garang baru budak hormat. Tak. The truth is budak-budak takut. As for Cikgu Shida, asalkan boleh balance fun and teaching, go ahead. You rock!

Isu 3: Padan? Tak padan?

Mereka ini couple? You've got to be kidding me hahaha. Memang cool lah. Memang fashion sangat relationship diorang ni, sebab fashion sekarang kan matching the unmatched :') Bagai snickers pakai dengan baju kurung lah diorang ni. Wierdly awesome bahahahah..

Watie dengan Poey. Siapa Poey? Google lah (kalau ada). Haha.


Ni paling feveret couple kot, Sarah dengan Shuib. Aik Sarah, apa cerita ni? Teehee. Aku suka kot Shuib ni sebab selalu kena buli dengan lagi dua Sepah tu bahahah. Eh kata nak kahwin 01012011. Sila sila :')

08 October 2010

Aku Dah Tak Pandai Menulis


Salam hari lebaran yang terakhir 2010...

Aku ni kejap bagi salam, kejap tak. Sila abaikan okeh. Kalau aku bagi salam, jawab. Kalau tak, korang bagi salam dekat aku ye :')

Sebagai Facebook Generation ni kan, memang aku kurang menulis. Maksud aku LITERALLY menulis, using pen and papers. Jadinya, aku pelik kerut-kerut dahi bila lecturer aku mintak buat assignment in hand-writing form. What? Aku sungguh oh-mak-kau terkejut. Yelah, dah berapa tahun pulak kot buat assignments guna komputer, bebel dekat belog pun dengan menaip. Bila masa pulak aku menulis dengan banyak selain dari main passing-passing surat dalam lectures kan. Huish.. Nak tak nak...

Dua page je, tapi ketar tangan kot hehe.

Tangan jadi lenguh sebab aku menyalin. Aku taip, setting ayat cantik-cantik dulu dalam Words. Then only aku salin balik dalam test pad. Fuh, pencapaian peribadi sangat :')

Kaki ayam: I heart your signature phrase, Mr. Shahrin! Which is, 'Jahat kan I?'

05 October 2010

Rumah Ketiga

Rumah pertama aku dekat Pekan Razaki, Ipoh. Rumah kedua pulak Student's Residential Hall Bank Rakyat, UUM. Selalunya rumah ketiga aku akan jadi antara kopitiam-kopitiam, rumah Chap dekat Persint 5, Putrajaya atau pusat-pusat karaoke keluarga yang ada lagu Kembali Intan Sarafina -_-".

Tapi sejak kebelakangan ni, rumah-rumah ketiga tu dah jarang aku jejak. Aku ada rumah ketiga yang baru. Tempat aku mengadu nasibdiri sekarang. Ye lah, famili dengan teman-teman rapat jauh, orang-orang dekat rumah ketiga ni yang rajin 'care' pasal aku. Eceh...


Pusat Kesihatan UUM (PKU) yang banyak supply gua drugs kebelakangan ni. Dokter Mahyuddin, thanks bro -_-"

Aku kan dah demam-kebah-demam tiga minggu. Nak pergi klinik luar, kondisi kewangan tak mengizinkan. Tu yang dok ulang-alik ke PKU ni. Aku takutlah ada penyakit kronik ke hape kan. Aku masih muda huhu T_T. Tadi kali keempat aku pergi, mintak ubat yang paling kuat yang diorang boleh bagi. Alhamdulillah baru satu dose, peluh-peluh dahi aku, positif ni, POSITIF. :')

Minggu depan aku nak suruh rumah ketiga aku ni cuci karies gigi aku ni. Semester lepas dentist tu tak nak buat sebab gusi aku berdarah, tapi dua tiga hari ni tak darah pulak. Maka baik aku cepat sementara gusi masih sihat!

02 October 2010

Jatidiri Kena Tinggi

Semalam duk sedap sembang-sembang dengan member dengan pace yang perlahan (tonsil datang balik, telan saliva macam telan batu api neraka), gelak-gelak sikit, sambil golek. Then secara inpromptu aku pesan dekat member aku...

Jangan jadikan aku tauladan, jadikan aku ni sempadan

Kome jangan jadi macam aku. Sebab aku tau aku tak cukup baik lah aku cakap gini. Don't take it the wrong way. Sekepala bukan bermakna kita kena pakai pakaian yang sama, bersembang lenggok bahasa yang sama, atau bergurau cara yang sama. Sebab... Akar kita berbeza. Let's love each other just the way we are :')

29 September 2010

Dunia Baru Reunion??


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Wah dalam sakit-sakit ni mampu aku marathon hahaha. Nak rehat pun dah tak tau nak rehat cara apa lagi, kudrat berfikir dan menggedik memang kurang. So since mata tak boleh lelap, aku pun ajak tonton.com.my teman aku.


Aku marathon 20 episod cerita Dunia Baru Reunion dekat tonton malam tadi :') Satu episod 5 minit je pun. Pftt.. Tapi bukan senang nak tunggu loading okeh. Dah lah flash video, so tak boleh nak rewind-forward. Tak macam TV3 online dulu.

Akhirnya... Ha, sampai ke subuh kau! Nak menunggu loading bagai.. Tapi okay lah dari aku menangisi nasib diri kan hehe. Might as well aku dapat some fun watching cerita sengal tu. Gelak jugak aku sorang-sorang. Tapi kan if korang ada negative stigma towards local produced, janganlah tengok. Sebab in the end cerita ni boleh jadi agak hampas tahap daki pelipat lengan jugak lah -_-"

But I enjoyed it, sebab what to do kan, I memang typical Malay. ;)

28 September 2010

Kalau Ini Kismet-ku

Assalamualaikum ahlul sunnah...

Tajuk tak boleh handle kan bahaha. Actually, aku rasa bersalah (pada diri sendiri je, jangan la kata ai perasan banyak follower tau T_T) lately ni sebab update belog bukan lagi dalam list 'to do' aku. Semua alasan untuk aku tak update sangat ketara okeh. Malas, takde mood, takde semangat, story ada tapi takde perkataan yang terlintas, dan paling crucial sekali, past few weeks ni aku asyik asyik asyik sakit je. Lepas satu-satu sakit datang. Lemau habis badan and mood aku. Ikut hati nak je start kereta balik Ipoh. Tapi hidup tak boleh ikut kata hati. Ikut hati, mati. Kononnya lah. Lagipun tak kan nak skip kelas. Kuota ponteng banyak dah habis terlajak tidur -_-“

Aku punya mati akal sampai rasa macam kena buatan orang pun ada sebab tak sudah-sudah sakit. Okay, khurafat, tahu, saje je :') Dari tonsil sampai bengkak tengkuk, tak cukup double chin, triple chin aku dapat. Nak menelan mak aihh, even sekadar nak telan air liur pun rasa nak menitik air mata :'( Demam tak payah cerita lah, hari-hari on and off. Pastu ada bleeding lah, flu sampai lencun handkerchief. Lemah lutut, seram sejuk macam duduk dalam igloo ERGH.

Aku bukan nak merengek lebih tapi benda ni memang ganggu sangat-sangat okeh. Dahlah masuk second half of the semester ni busy gaban dengan assignments, mid sem exams, etc. Focus memang ke laut. Haihh.

Setelah Kau cuci dosa-dosa kecilku, Kau sembuhkanlah aku, Ya Allah. Amin.

21 September 2010

Sorry Seems To Be The Hardest Word

It has been a while.. Wanted to act cute fuh sana fuh sini cleaning so-called spiderwebs and all but I'm not in the mood. But y'all can still messing around with me, no worries :')

We were born by just knowing the world as black and white. It's up to us to paint our lives with colours. I thought my life has all the colours but here and there, those colours are missing. I fill it in with love instead. So why is there still drama? Is there no space for forgiveness in your heart? Showing love and care is not my forte, its not how I was raised. Am not saying that I was raised in hatred, no no.

It's a blessed month, time to forgive dear all. Maaf zahir batin to all Muslim sisters and brothers. Much love.

27 August 2010

Terang Bulan Malam Ini, Bagaikan Bunga Berkembang ;)


Salam 17 ramadhan semua :)

Malam tadi balik dari kelas Mandarin dan settlekan satu, dua urusan dengan dear friends, pergi minum air ais sekejap; aku dapat satu rumour tapi bukan pasal skandal Raja Azmi dengan Roslin, tapi pasal bulan.

Balik kelas geng-geng fisabilillah aku bisik dekat telinga pasal fenomena dua bulan di langit yang akan dilihat pada malam ini pada jam 12.30 AM, 27 Ogos 2010, malam Nuzul Quran. Kisahnya, fenomena dR. Rozmey ni hanya jadi once in 260 years. Aku pun ter-recall satu email yang aku received last week or so yang cakap pasal benda ni.


Adakah dot dekat bawah tu marikh? Yang pasti bukan bintang sebab dia tak blinking.

After two hours of sky-staring.....


One moon, still. But one hell of a moon! Subhanallah, facinating!


Tak ada apa yang historical pun, tapi memang cantik. Lebih cantik dari Lisa Surihani, serius. Cahaya dia kalah spotlight silau nak mam Unit Keselamatan UUM dekat entrance campus tu.

Segala yang orang putih gembar-gemburkan tu tak sahih ah. After some googling and reading were done, sebenarnya kedudukan bulan dan marikh semalam adalah totally opposite and dipisahkan oleh matahari. Okay done with the fact :') Selamat malam...

Pada pungguk-pungguk yang rindukan sang bulan, malam ni dia bersinar-sinar lagi walaupun tak seterang semalam...Selamat mendongak!

Kaki ayam: Ke bulan terang ni tanda lailatul qadar tiba and pintu keampunan terbuka awal tahun ni? Hmm hehe.

25 August 2010

Orang Melayu Kan Suka Berkias

PERBUALAN TERSURAT

Saya: Awak, saya baru beli pants!

Awak: Seluar apa? (bahasa inggeris adalah pantang disebut, takut keluar bunyi Jerman)

Saya: Seluar pendek! Saya nak pakai seluar pendek macam awak boleh tak?

Awak: Boleh...

Saya: Betul?! Pakai shorts yang macam AWAK pakai bila keluar boleh eh??

Awak: Ha, boleh... Ikut awak lah... (long pause) Saya pulak keluar nanti nak pakai seluar ketat macam awak okay tak?

Saya: Okay faham T_T

* Seluar ketat tu maksud dia 'legging'


MAKSUD TERSIRAT: Cakap je lah tak boleh pakai, nak saiko-saiko orang puleks :'(


Kaki ayam: Saya tak boleh macam awak, awak pulak tak boleh macam saya :')

24 August 2010

Puasa Cara Saya


Salam 13 Ramadhonn (sebut biar dalam gitew, baru beriman) semua...

Seronoknya lah puasa sampai tak hingin nak update belog. Ate mana masanya, siang konon letih, malam pulak konon beribadah -_-" Tengah malam pulak konon banyak assignment, eh tapi memang banyak kot....

Tapi kini aku kembali bersemangat sebab in exactly one week aku akan pulang ke kampung untuk berhari raya! Minggu ni ada dua, tiga kuiz ringan yang kena buat. Okay okay lah, tak ada tahap sebak keluar dewan. Sebak tengok result mintak jauhkan, cukup-cukuplah tu -_-''

Dah dekat dua minggu puasa kan, rasanya belum sehari pun aku bersederhana. Hari-hari mesti tahap ular sawa melingkor! MAKA, untuk dua minggu terakhir puasa ni aku akan set a line untuk berbelanja.

Tak nak lagi habis RM 7 hingga RM 11 untuk berbuka, miskin aku, miskinnnnn. Mula esok kena spend equal or less then RM5 sahaja! Kalau tak, nanti balik raya minyak tak cukup sampai Ipoh, boleh sampai Bukit Merah je huhu. Sedih kot T_T 


Tengah lapar, apa pun sedap dekat mata myopia aku ni, haihh tabiat syaiton!

Tengah malam memang indah bila bertemankan sate :')

Ini adalah menu berbuka yang aku paling tak boleh blah huhu, tapi kalau awak dah insist, saya ikut jak.

Nanti balik Ipoh sungguh excited nak terap biskut raya! Aku suka sarang semut dengan coklet chip. Mama suka makmur dengan semperit acheh. Ayah pulak suka marah-marah bila orang mintak duit (eh?).

Kome suka kuih apa?

Kaki ayam: Anyah, nak resepi blueberry cheese tart! Ergh lazat!

23 August 2010

Tak Ada Apa

Tuan dia puasa, belog pun puasa... Sungguh alasan sangat.

Ceritanya begini, dah 12 hari cuba redakan sengkak perut ni tak hilang-hilang! bila aku makan dengan kawan-kawan, masing-masing claim ada hantu raya tumpang. Mentekedarah tak hengat!

Arghh kenyang. Walaupun jarang jumpa makanan yang sedap. Mama cakap tak baik memilih sangat....

Bye, nak pergi main badminton!

Doa pilihan bulan ini :')
allahumma laka sumtu wa bika amantu wa 'alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin

11 August 2010

Sebelum Puasa Buat Apa?

Assalamualaikum (Islam rupanya -_-")

Bukan main lagi pecut balik Ipoh hari Isnin petang lepas kelas, nak bailk Ipoh sebelum puasa. Sebab? Erm sebab nak tawaf segala makanan terbaik sebelum puasa. Masuk-masuk Ipoh je terus drive through Burger King. Eh aku sorang je rasa ke apa ek yang Burger King tak se-layannn McD? Except for the Vanilla Coke.

Okay, that was yesterday. Hari ni bangun-bangun je terus booked mama for lunch sebelum dia busy dengan itu ini ini itu. Mahu kemana? Banana leaf, mama!


See jari batang serai ku yang rakus bahahah


Kari kambing terbaik!


Niece aku yang sama-sama geng, die-hard fan kambing :')

 
Tempat nasi daun pisang terbaik dekat Ipoh ada dekat Stadium Ipoh, depan Balai Bomba. Prices range from RM 5.50 - RM 8.00 per person. Tengok pada lauk ah. Pakejnya 1 lauk, 2-3 vege, rassem, papadom berapa banyak kau nak pun boleh, nasi pun tambah lah selagi tak sakit pinggang tahan sengkak. Air sejuk free fill. Tak kenyang, tambah. Dah kenyang, bayar, balik, tidur. Haha tu aku, buruk laku. Jangan ikut.

Kaki ayam: Dua hari tak online banyak dah update belog dengan tajuk entry yang tertarik-menarik ni. Tak tidur sampai sahurlah nampaknya nak berjalan belog :')

Sebelum tidur......
  نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى 

09 August 2010

My First Boyfriend

Hi norty shorty!

Hari ni I nak less talk, more action (in terms of driving balik Ipoh! Hurrahh!). Tiba-tiba rasa nak post pic masa I kanak-kanak pakai jam Boy London yang boleh tukar-tukar color ikut suhu ke cuaca apa ntah beli dekat Batu Feringghi.

Pic when I was five bersama my first ever platonic boy friend haha, he pun five.


Asyraf and me in yellow. Eh mama, kenapa dulu rambut depan saya macam Zaibo? -_-"

Actually, after zaman Tadika Kemas yang kami pergi sama-sama, I tak pernah jumpa dia dah ever since. Last time I heard ini budak baik (when he was budak lah) study dekat UTP. He should be graduated already by now, I guess. Entah lah.

Hope one day aku jumpa kau lagi, Asy.

Kaki ayam: Dulu gila independent umur lima dah duduk rumah alone, mama pergi kerja. Ayah pulak kerja dekat Taiping. Tapi now, nak pergi toilet alone dekat kolej pun takut, APAKAH??

06 August 2010

Bau Syurga


Kiss pipi kiri, kiss pipi kanan, kiss dahi, kiss dagu, kiss tangan kadang-kadang tapak kaki pun layan, kiss mulut dia yang bau milk tu!

Oh how I miss the smell of sinless creatures called BABIES!

Amzar Taqiff yang kacak, rindu aunty tak, your tilam Vono? Bahahah. Saya rindu bau awak lah, Tokep. *khekk khekk khakk khakk - gitu lah bunyi handsome boy ni sembang* Geram!


Bayi obesiti pembuli kitten ni lagi aku geram! 'Eee, bucuk lah Yca ni!' She replied, 'Yca bucuk kan?' Tahu tidak mengapa, tapi bucuk awak buat saya ketagih muahmuah!


Tapi datanglah beribu bayi comel secomel Mia Sara Nasuha a.k.a Amani Adamaya sekali pun, dua orang di bawah ni will always be my favorite babies!

They are...

Kiri my baby boomers, ibuku si ikan kaloi hehe, kanan ketot yang paling acu heart and rindu, Tia!

Ciyom lah bayi, anda akan terbau syurga! Oh hilang segala tok nenek stress...

Kaki ayam: Sayang, when will we be making our very own? Teehee ;p Balik Ipoh next week nak cari Tokep nak sniffsniff-muahmuah!

TOLONG JANGAN BUANG BABY, TOLONGLAH!


31 July 2010

Kaitlyn Sangat Comel!

Hi beautiful people..

Aku baru lepas menangis. (Ya ya I know ada korang kisah??) :') Tak, sekarang the thing is aku nak share satu sumber mata berkaca aku. Aku nak korang tengok satu video, okay jangan panik. Ini bukan video aku joget lagu Hey Ladies atau aku karaoke lagu Kesal Ella. Ini video touching syial.

Mungkin ramai dah tengok lama dulu tapi being me yang forever ketinggalan ni kan so now only baru aku found out -_-" Okay lah, sila tengok tau.


Gila bright little Kaitlyn ni! Kakak Kim pun tak ada guts nak naik stage begitu godang okay teehee. Firstly sebab aku tak alololo cute macam dia kan dan memang gila ba (pinjam phrase HentakBerlipat) punya cemerkap kan, baik takyah. Eeee terlalu cute, naive, bijak nak mam! Confident, what else? Semua dia taram. Terbaik! Touching je tengok muka parents dia bangga, aku tak pernah kot tengok muka mama ayah pandang aku macam tu punya proud, sorry. Okay sedih balik, bye :'(

P/S: Hujan dari hati turun lebat tengok vid ini. Sebab? Aku terlink video ni dengan image baby terbuang sekarang. Imagine how the beautiful and angelic kids could turn out if they were given the chance to live. Tapi sayang, mak bapak lahanat.

30 July 2010

Mega Boredom

Hey princes and princesses...

Life sekarang macam biasa, sibuk stok-stok budak sekolah. Early stage projects, assignments, presentations, study cases, quizzes, nguap dalam lectures and what not. The 'eleh-tu-pun-nak-update-dekat-status-facebook' stuff bagi orang yang dah kerja. Sebenarnya sila admit yang korang tak banyak pun sikit mesti jealous sebab we all we all dapat balik tidur in between classes and you all warghh warghh lah dekat station masing-masing kan :')

Kelmarin je dua kali tengok Semerah Cinta Stilleto (yang aku feel macam far better that Lagenda Budak Shaiton). Inception tak tengok-tengok jugak. Hati membeku doh mengingatkan janji manis kawanku yang konon nak teman haihh. Kau nak tengok Avatar 'apetahapetah' Airbender nanti tengok lah, aku buat sardin je. Rasakan.

Dan rasa gila bapak ketinggalan sebab tak tahu McD's ada burger baru. Bila lecturer tanya apa burger baru McD's, berkaca-kaca mata aku sedih sebab tak tahu. Now I know ada GCB ya? Pity lah this so-called SintokCity mana nak ada McD kan :'( Kalau nak kena drive all the way to Alor Star, which is 1 hour++ drive okay. Maka hari-hari consume nasi not so putih plus tomyam ERGH.



Okaylah nak tidur mimpi drive balik Ipoh jumpa mama.

Kaki ayam: Sedang kawal emosi untuk tak tulis pasal financial condition dalam entry ini.

25 July 2010

Sorry You Have To Read This

Hey,

You can tell me all secrets but never will I blurt it out to people. Whether they are close or not. My lips are sealed. If I am such a sinner then who are you? People change because they grow up. It is never because of a long friendship. So DO tell me is it such a mistake that I take for you to judge me? Are you that perfect to tell people what you're made of. Keep your head straight and a positive mind, sister. You'll know the decision is wrong. Tell the world for once that you are wrong!

If you're unsatisfied with me, come face me up straight. I have no intention to hurt you. All the crap that's been happening is just a boundary you have to pass and carry on walking. Not to stop there and think what to do bla bla bla. If it takes you to have to break a wall then break 'em! And no turning back. After all, it's this path you chose. I forgive you.

And thanks.

18 July 2010

Masa Sudah Tiba, Aku Sudah Bersedia

Hey manusia ciptaan terindah! :')

Aku rancang nak bermood baik sepanjang sebulan dua ni sebab aku dapat rasa yang mood 'pelajar cemerlang' aku sudah mari, yeah. Faktornya sekejap lagi aku sentuh. Aku tak sabar nak beli buku (ayah bila nak masuk duit, nanti buku habis macamana??), attend long back-to-back lectures (this is real, non-sacartism). I'm SOOO ready of the intensity of mind usage bahahah.

Dah berminggu-minggu aku myopia, tercengang-cengang dan terbangang-bangang, being super ignorant. Now enjin untuk mengembara pakai otak sudah panas. Rasa macam esok nak merayu-rayu dekat lecturer, silalah cepat bagi assignments ke project ke sementara tengah semangat melompat-lompat ni -_-".

Okay faktornya aku sungguh teruja mungkin sebab untuk baru dua minggu dekat sini aku selalu keluar, bila lambat balik si A yang sungguh concern suka mesej tanya dekat mana, then most of the lectures aku ada kawan (situasi ini sangat jarang berlaku okay!). And and duit bajet untuk sebulan setengah aku sentalkan dengan tak ada belas kasihan dalam masa dua minggu so I'm gonna make the money spent worth spending gitu.

Okay letih dah eksaited, waktu pun menjangkau 2:00 pagi. Esok kelas awal, pukul 3:30 petang bahahah. Baik tidur awal sebelum aku cuak teringat hantu paya bakau MANTRA yang macam harem tu.

Bye hero dan bidadari di Malaysia.

15 July 2010

Pemalas Kelas Pertama

Salam ceri ceri boom boom untuk kau orang :')

Mood cuti belum habis, ke tak pernah habis. Yang mana satu pun sama je, natijahnya malas ya amat nak pergi kelas. Pergi makan rajin pulak. Dasar kerajaan baru betul -_-".

Okay, sekarang standard lah baru masuk balik kolej, kena kemas bilik. Saat ini yang buat aku paling rindu mama teehee. Tak, bukan sebab selalu mama yang kemaskan, tapi selalu mama yang bagi peransang dalam nada high pitch ala Black Mentor. Maka lajulah sikit siap sapu, mop, lipat baju, pasang cadar et cetera kan.

Kesian rakan sebilik aku yang buat-buat sabar dengan segala tok nenek sepah on my side of the room bahahaha.

Biar yang lain tunggang langgang macam Singapura dilanggar todak, tempat tidur kena baik punyeeerrr :')


Nak balik Ipoh! Nak balik Ipoh! Nak balik Ipoh! Nak uni yang jauh dari hutan! Nak ayam penyet! Okay, yang pasti nak tak nak kena kemas locker, bye.

Kaki ayam: Balik sini tengok lagi Eclipse untuk round kedua, Edward ke Jasper?

09 July 2010

Bakal Menyaksikan Gerhana Malam Ini

Hey hey hey hey aku tak percaya ESOK LAST DAY CUTI! Okay itu bukan isunya... Isunya sekarang malam ni aku ada date dengan seorang puntianak jantan yang pucat lesi :') Kawan-kawan aku pun join sekali, sebabnya tak baik keluar berdua sebab akan ada yang ketiga iaitu werewolf. Okay zakiah, tah apa-apa, potong the ketam!

Introducing.... Team Edward!

Belly, Bellu and Bolla Swan -_-"


Malam ni nak pergi tengok The Twilight Saga: Eclipse, yay yay yay! Dah beli tiket advance tiga hari.Itu pun tetap dapat seat agak depan lalu nanti kena jugak dongak-dongak ala kadar. Nevermind, pun boleh lah dari tak ada.

GCS Alamanda, 10:15PM tonight! Wanna tag along?? Jom banyak lagi kosong dekat tangga :')


Dengar yang third sequel ni lagi best dari New Moon yang jiwang macam Pesona Non Grata tu huhu. Harap betul lah. Eksaited eksaited!

Kaki ayam: Belly dan Bellu, before that makan Saba jom... Pretty please.....

08 July 2010

Syampu Wajib Ada Tahun 90-an

Hai apa khabar semua?? -_-"

Hari tu kan aku pergi makan angin dengan mama ke Tesco. Jalan punya jalan jumpa satu botol yang nostalgik habis. Sekarang segala syampu berlumba-lumba buat rebranding, reinforce, think out of box bagaiii.. Ada satu syampu ni memang relax habis sampai aku excited sampai ambil gambar okay huhu.

Inilah dia syampu paling up bagi golongan middle-class in the 90's...

Tu! Tu! Yang biru dengan merah jambu air tu! *excited sikit, sorry*


Okay, aku bagi close up sikit.

Ha, tolong jangan tipu nak kata syampu ni tak ada dekat tepi kolah rumah kau dulu-dulu.


Tak tukar-tukar packaging benda alah ni, tegar sungguh huhuhu. Bau pun imbau kenangan zaman pakai pinnafore biru tua okay :')

Kaki ayam: Excited tapi tengok je lah, tak beli pun. Despite of the memory it brings, Follow Me kena buat something kalau nak orang beli.

07 July 2010

Terapi di Transit

Hai semua, mari dekat mari dekat...

Lagi 3 hari cuti semester yang indah bak shorga akan datang ke hujungnya. Dari Ipoh aku transit di Putrajaya sebelum gerak ke Kedah. Memang gila sebab ngok apa transit ke bawah kan, well... Maka inilah masa terbaik untuk aku hadiahkan pra-terapi untuk diri sendiri. Dengan cara? Bersama dengan mereka yang jatuh nombor dua tersayang dalam hidup aku iaitu para sahabatku :')

Teman Sejati Selamanya (TSS) ku yang terbaik dalam daerah Kinta from top: Chap, Zaren, Yours Truly, Pid


Ini kali ketiga aku turun Putrajaya. Semua cakap Putrajaya bosan, tapi aku ada mereka dan Alamanda, so no boring-boring okay!

Aku perlu ketawa dan feeling rapat-rapat and sayang-sayang yang overloaded untuk bekalan aku bawa berjuang ke sempadan Malaysia, di Sintok sana. I really need to be filled with fun and funny moments before heading back ke tempat yang torturing in many ways itu huhuhu. Okay lah nak sapu krim mustajab dekat perut dan tulang pipi sebab kejung akibat gelak banyak. Bye.

Kaki ayam: Kehel lah pinggang aku nak pandu laju ke Kedah nanti huhu. Bakal menjadi pencapaian peribadi tu teehee -_-"

03 July 2010

Hantaran Coklat Memey

I've never thought the day would come di mana aku akan co-buat hantaran untuk my eldest nephew's engagement (my late bro's son). Bajingan loh langkah bendul ku AGHH. Okay tak apa, sebagai tanda aku benci dengan bakal majlis tunang kau, aku co-buat hantaran coklat kau.

Aku buat buruk-buruk je untuk kau, anak buahku bahahahah.

Firstly, kotak yang meletup-letup itu telah siap di buat oleh auntie yang lain. Aku isikan mixture of candies and sweets dekat dalam untuk bagi platform sikit. Tak lah dalam benar kotaknya kan.


Then potong cup ferero. Potong dalam bunga bagi coklet fit perfectly dalam tu. Tembak gam dalam tu maka lekatlah coklet itu.


Susun susun ikut sedap kau, tu dia!


Buat nephew tersayang, Azmil (nama comel Memey, boleh panggil depan bakal mak mertua tak?), kita sama-sama membesar weh tapi kau akan kahwin dulu. Motif?? Muda lagi kot. Baru 25, tapi deep down inside sebenarnya acu sangat sangat SANGAT happy untuk kamu :')

Tak boleh bayang acu yang masih remaja (huh?) and sweet-sweet ni (-_-") akan dapat title Opah kalau kau dah ada anak, sawan aku! Eh, anyway semoga happy dengan bab baru yang kau nak masuk ni huhu. Scary. Acu sokong kau dari belakang.

Love, your hottest aunt, Acu :')

02 July 2010

Tak Baik Cakap Aku Kerja Malam...


KESAN SAMPINGAN MENENGOK ENTRI INI:
Loya-loya, mungkin muntah, cenderung menyimbah skrin komputer dengan asid, putus sahabat, atau masuk meminang (hahahaha erks)

Kelmarin aku offer diri menjadi guinea pig untuk diuji kaji kawan aku. B baru jinak-jinak jadi makeup artist. Aku pulak dah lama berangan nak mekap tebal-tebal macam artis. Maka sungguh match made in heaven lah we alls ini.

The makehover-tak-kuasa-mak starts at 10:00PM and ends around 11:00PM. And the result is...

Trrrrrrt Chinggg! (dah bagitahu side effect tadi kan, so pandai-paidai lah cari sinki)


Ala-ala testimonial untuk B's abra kadabrah!


Itulah tukang mekapnya. Masing-masing rambut pelsu gulung-gulung macam Hanis Zalikha lagi haha. Kau ada? :')


Peace yaw, jangan kutuk I. Tak tak, nak kutuk pun tak apa, kawan-kawan lain semua dah maki muka hover ni dalam FB bahahah.

Akhir sekali, satu lagi modal untuk loyakan tekak buat semua :')


Tak pandai nak senyum macam pengantin, nah muka tipikal aku hari-hari. Tak main cover line punya,bak kata Fairuz Selamat, "berblog dengan keikhlasan" gitu -_-".

Bye nak kutil gam bulu mata palsu yang dah dua hari tak hilang-hilang ERGH.

30 June 2010

Bila Hilang...


Sepanjang hari ini empati menyira diri aku. Nafas rasa berat seolah-olah udara sangat pekat. A, maaf aku tak dapat tolong kau apa-apa. Aku tahu kau lemah, aku tak nak buat-buat percaya kau kuat. Tapi kau kena tabah, ini masa kau guna segala iman kau.

Petang tadi aku datang pada kau. Kau sugul, jalan pun macam terapung. Layu. Air mata yang dah 5 bulan kau kerah akhirnya kering juga, sahabat. Aku sesak sendu tengok kau. Rasa macam nak peluk kau sebab luluh tengok kau lunyai macam gitu. Everthing will never be the same again but you’ll get use to it. Masa, silalah berlalu dengan laju demi menyembuh duka sahabatku.

Sabar. Redha. Tabahkan hati, berbahagialah dengan setiap pahala kau kumpul dari setiap titis air mandi yang kau siram padanya, setiap suap makan ke mulutnya, setiap teguk air, setiap minit kau teman disisinya, setiap senyum kau beri, setiap doa kau esakkan…

Relakan permergian ibumu bertemu Maha Pencipta. Tetapkan semangat, tetap tersenyum, dan cintailah orang-orang yang masih kau miliki, sahabatku.

Takziah buat Ain sekeluarga. AL-FATIHAH.

27 June 2010

Masih hidup

Dear diary, (bajet Britney)

Aku masih hidup dan bernafas. Cuma bagi diri sikit ruang untuk keep distance dengan teknologi (konon). Tak nak jadi penagih siber gitu sebab tanda-tanda gelisah tu dah ada, maka sebelum terjebak aku stop kejap. Anda juga mampu mengubahnya (??).

Last week result part 4 aku dah keluar. THE WORST RESULT EVER, hambik kau :'( Serius sedih, hampa, malu semalu-malunya dengan diri sendiri. Aku tak suka cukup makan. Aku suka makan besar, kau pun tahu kan. Sedihlah. Apa nak bangga dengan aku tak pernah repeat, faktap! Nak bangga dengan 'I straight A's student' memang sudah lama kiss goodbye. Nak bangga dengan aku tak pernah dapat C pun dah tak dapat sekarang, haihh anak siapa yang ngokngek sangat ni. Sorry ayah, I will make it up to you, PROMISE. :'((

Cyber Law jahat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

08 June 2010

Tik Tok On The Klok

Less bitchy version of my fave, Ke$ha's Tik Tok. Please enjoy it as much as I did :') She's friggin' talented as she manages to accapella-fy the song all by herself, okay!


Trying to get a little bit tipsy.... Hohow.

Kaki ayam: There's something about the girl in the clip which reminds me of my cherry pal, Effy. Miss her!

06 June 2010

Main Balas-Balas

Aku buat kau sedih, kau balas. Kau buat aku double sedih, pakej dengan amarah.

Aku nak kau jaga aku sama baik atau lebih baik dari bapak aku jaga aku. Kau boleh? Tapi laratkah aku jaga kau sama atau lebih hebat dari mak kau jaga kau? Aku tak suka fair and square lah kalau begini.

Kena ke main balas-balas? Sebagai manusia yang myopia, aku nak aku je betul haha ngok bukan? Ya, memang tapi kau pun sama :')

04 June 2010

Hot Tiket

Buka write message, taip "Ayah nak topup pls......". Send. Mesej di-riplai, "Hambik dekat kapla katil ayah, ada kad topup bentuk baju. Baca direction sebelum topup".



Jumpa, baca direction sambil rasa ketinggalan zaman kenapa aku tak pernah tahu ada reload kad sebegini bentuk.

Aku tekan *105*digit14angka#. Check kredit lepas tu, kenapa sama, 32sen? Try tekan *105blablabla sekali lagi. Tetap!

Memandangkan ayah aku polis anti-rasuah (bahahahah erks), aku repot dekat ayah. Kebetulan hobi ayah sekarang ialah call Maxis ngamuk-ngamuk, so memang cantik lah.

"Encik sila tekan *129# untuk semak baki".



Oh. Rupanya kad tu tak masuk kredit. Dia bagi 100 SMS + 50 minit call. Patutlah naik tenggelam butang *100# tu aku tekan nak check, tak masuk-masuk so-called kredit RM8 itu. Cheese!

Nasihat khidmat masyarakat aku kepada mereka yang pakai pelan Youth Club, baik tak payah beli topup bentuk baju ni sebab not worth it. Sebelum apa-apa tiba-tiba segala 100 SMS + 50 minit call habis. Kalau Youth Club punya pelan, RM10 tahan dekat seminggu kot.

Apa-apa pun aku tetap setia dengan kau, Maxis. Cuma tak gemar Hot Tiket ni. Hello, dah 9 tahun pakai nombor sama, aku pernah cuba dengan Celcom tapi aghh tak boleh. Okay dah.

Kaki ayam: Kenapa 'Hot Tiket'? Bukan ke sepatutnya 'Hot Ticket' atau 'Tiket Panas'. Spelling error atau stail?

02 June 2010

Perilaku Menguntit

Also known as stalking behavior. Stalking is translated as menguntit in Malay, see how awful it sounds? Just as awful as it gets.

Kau rasa kau FBS (Facebook Stalker) tak? FBS didefinisikan secara tidak formal oleh aku sebagai orang yang menghabiskan banyak masa di FB (kalau kau masih main Myspace, so di Myspace lah, atau Friendster, Tagged, Twitter, okay dapat poin aku kan, okay) dengan melihat profil orang lain. Godek dari satu kelik, kelik lagi, terus kelik dalam lagi dan dalam dan sampailah the screen shows “Afiq Hakim only shares some of his profile information with everyone. If you know Afiq, send him a message or add him as a friend.” Sedih (-_-“)

SEDIKIT CONTOH PERILAKU MENGUNTIT:

Browse selagi ada gambar, selagi ada photo album. Siap kelik link nama kawan yang di tag. Tambah kalau nampak yang posing macam isi dengan kuku kaki kakak ku. ‘Girl dia ke ni?’

Baca wall, wall-to-wall, status atas sampai bawah. Tak cukup tu, kelik ‘Older Posts’.

SEDIKIT TANDA KAU DIKUNTIT:

Dua hari selepas kau balik KL, kawan kau tanya, “Eh kau baru balik KL lepak dekat rumah Kay dan Ell kan?”. “Mana kau tahu?”. “Tora bagi tahu”. “Tora siapa?”. “Budak sekolah kau dulu, dia cakap kau lepak KL”. “Budak sekolah?”. “Ha dia cakap dia kenal kau, Kay dan Ell pun dia kenal”. Fikir punya dalam, baru ingat ada nama Tora Datang Lagi dalam FB. Sah kau, Kay dan Ell telah dikuntit.

Sembang dengan seseorang yang bercerita tentang seseorang. “Eh semalam dia berdangdut sampai 2:00AM lepas tu sempat pergi supper lagi. Dengan boyfriend baru tapi kalau kau tengok mesti kau kenal laki tu, Jay dia ex Zee. Bukan main gambar sentuh-sentuh bukan muhrim. Lipstick dia mak haihh, macam Seindah Biasa SimplySiti, pakai skirt gila short kaki tak sha.. rah rah rah ah ah la la..”. “Mana kau tahu?”. “Kau tak online FB ke??”. Gila stalker.

SEDIKIT KESAN MENGUNTIT:

Nampak macam kau tak ada life. Walaupun kau sebenarnya memang tak ada life macam aku, tapi, chill lah ;p

Nampak kau macam nak cari poin puji (baguslah kalau puji) atau kutuk orang.Tak sihat kutuk orang, tapi kalau among TSS sahaja okay tak? (-_-“) Lama-lama orang muak kot kau asyik cerita itu ini macam kau kawan orang tu, padahal hari-hari study page FB dia saja. Please, get a life.

SEDIKIT RENUNGAN UNTUK PENGUNTIT:

Aku pun stalk orang jugak kadang-kadang (ke selalu? teehee). Benda public kan, semua orang boleh access, tapi pada-pada dan diam-diam sudah. Nak kuntit, kuntit lah tapi tak perlu sampai orang yang dikuntit tahu kot.

Kuntit lah puas-puas sebelum application “Who viewed my profile” ada balik. Don’t get caught. Peace :’)

Kaki ayam kiri: Ni kupasan shallow, aku kan myopia. Tak nak kupas deep-deep sampai tahap orang stalk kau dekat rumah sebab dapat address dari FB and et cetera. Scary.

Kaki ayam kanan: Dari pengalaman sendiri stalking and friend of someone that has been stalked teehee.

31 May 2010

Ekspirien Ngeri

Cerita bermula apabila aku ke Putrajaya sekali lagi Khamis lepas. Lepak punya lepak, Sabtu malam aku kena balik sebab Ahad ada orang diri masjid maka aku kena pergi. Mama kata kalau tak pergi nanti kamu kahwin tak ada orang datang baru tau. Tapi aku tak kisah pun pergi wedding-wedding ni (walaupun sekarang dah pandai makan hati tengok orang kahwih haihh) sebab aku hearts nasi minyak! Teehee.

Okay, poin utama. Aku balik naik bus dekat Putrajaya Sentral, dekat situ dah ada bus. Lagi selalu lah aku turun rumah TSS (teman sejati selamanya) aku sebab makin senang nak sampai. Tak payah naik dua train, tak payah bawa kereta maka tak payah bayar tol. Memang terbaik lah masa start-start nak ke sana sebab nak pergi sana tak renyah, tak payah lalu jalan banyak kereta, tak payah pusu-pusu jalan jauh so memang kena lah dengan jiwa keibuan aku yang suka ketenangan ni. Ibu suka tenang ke? Baby nangis tenang apakah??

Okay balik poin utama. Pukul 10:00PM bus sampai. Aku naik yang lain tak naik. Aku babai TSS siap tukar ciuman terbang. Lepas tu bas jalan, aku seorang dalam bus. Aku tenang aje, sebab aku ada naluri keibuan kan tadi aku ada cakap :')

Lepas Puchong, lepas Bangsar, lepas Jalan Duta, aku masih duduk seorang ni! Bus ada dekat 40 seats. Lepas Restoran Jejantas aku masih positif oh mungkin ada passangers dekat Rawang kot. Tett, salah.

Pendekkan cerita sebab memang itu pun sahaja ceritanya, pukul 12:27AM aku sampai Ipoh. Aku turun seorang. Tinggalkan encik driver itu selepas ucap terima kasih kerana tidak jadikan pengalaman aku NAIK BAS SEORANGAN itu terlalu ngeri. Terima kasih encik. Lain kali kalau saya seorang sahaja yang naik cakaplah, boleh saya cancel tiket kot. Besar sungguh pengorbanan kau Plusliner, aku terharu dalam ngeri.

23 May 2010

Malas Nak Cakap Sebenarnya Tapi ERGH.

Aku sebenarnya sumpah malas nak cerita pasal satu isu ni dalam belog. Sebab rasa macam tak payah kot. Orang kata dah tak relevan benda ni, tak ada faedah, outdated, melalaikan, yang melalaikan tu kan HARAM! Ergh tapi, aku ni kan setia (-_-") Dah lapan tahun aku ikut benda lagho ni (aku memang melayu tipikal). Tinggal tak join group Facebook dia je, sebab aku memang malas pun join group pelik jelik yang tumbuh macam kangkung tepi parit sekarang ni.

Okay topik asas tadi sebenarnya nak tunjuk eksaited sebab erks..

SHAHIR MENANG!

(-_-") Poyo-kan? Haihh I know, tapi sumpah suka dekat adik itu. Aku ingat aku dah tak ada nafsu nak minat budak-budak yang cuba nak ubah nasib keluarga dalam AF itu, darn how wrong I was ergh. Okay, congrats Shahir :')

Kaki ayam: Orang Perak memang pemalu tapi tarak sombong oh bahahah, eh seriously =_=

21 May 2010

Ada Bayangmu

Sang by Sembilan Band, boleh masuk apa-apa situasi. Tapi tak ada apa-apa maksud bagi aku. Buat apa peluk bayang-bayang, buat gila. Peluk baby bagus jugak, rasa macam peluk syurga, haihh. Okay, ada bayangmu :')

Lihat matamu
Memancarkan anugrah yang indah
Penuh Kasih sayang sejatimu
Genggam tanganku
Hapuskan juga air matamu
Agar terlelap cinta dan kasihmu

Biar ku lewati waktu
Tak letih ku mengingatkanmu
Harapkan cintamu dan cintaku menyatu

Cinta kasih di hatiku
Tak usah kau ragu padaku
Selalu kuingat dengan indah
Warna-warni di benakku

Ada bayangmu ada bayanganmu
Di setiap mimpiku yang indah
Bayanganmu selalu datang

Cinta kasih di hatiku
Tak usah kau ragu padaku
Selalu ku ingat dengan indah
Warna-warni di benakku

Credits to potential photographer, Nadea for putting this tune in her blog. That's where I first heard the song :')

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...