22 August 2011

Ku Pohon Restu Ayah Bonda

Assalamualaikum...

:) Hehehe belum apa-apa dah senyum kan. Semalam, 21 Ogos 2011, sangat meninggalkan memori sebab first time ikut F balik kampung for a close up and personal session. Indah indah indahhhhh...


Terlalu banyak yang indah yang jadi semalam, tapi rasanya remeh sangat untuk dikongsi. Cukuplah kalau kite describe kan semalam sebagai sempurna dan menuju bahagia awwwwww haha. And thanks makcik for the kiss, terharu berkaca-kaca mata kite ;-p

Bye muahmuah.

Kaki ayam: Tajuk macam takde kena mengena kan, saje mood raya :)

14 August 2011

Being An 80kg-ians

Tell me.. Siapa yang tak nak kurus, cantik... Perempuan mana yang tak nak macam tu? Tanya lah mana-mana perempuan kat sudut mana dunia pun, pasti diorang nak kelihatan cantik, regardless how old she is.

Belajar elok-elok, hormat orang, berbuat baik sesama manusia tapi sebab kita tak cantik, tak kurus, tak manis... Maknanya kita tak ada value langsung ye? Walaupun orang macam aku nampak kelakar dari luar, kami jugak punya hati yang sama saiz, sama sensitif (atau mungkin lebih), sama fragile dengan orang-orang yang cantik.

Cakap-cakap orang ni memang memedihkan dan menyedihkan, tapi kalau family sendiri yang cakap... Mana lagi kita nak pergi?

11 August 2011

Berakhir Sudah Pencarian


 
The 'indeed' song.

:)

09 August 2011

F&Z

1 August 2011 - 3rd year and counting :)

5 August 2011 - The Proposal, finally...

20 July 2011

Hello Mama: Mama Takde Nanti!

Hi mama! Ma, harap mama tenang kat sana melihat kami yang masih teruskan kehidupan dengan baik di sini :) Ma, Nono sangat impress lah macam mana mama boleh juggle between kerja and jaga rumah. Mama kerja sana sini, balik rumah sapu rumah, cuci kain, lipat kain, cuci dapur, lap furniture mama yang leceh tu huhu. And with your age... Whoaa, mama memang real Superwoman!

Nono ni, dah la kerja pun biasa-biasa je, takde lah letih mana, rumah pun kecik je, tu pun tak terkejar nak buat segala kerja rumah! Jai kata, tu pun belum ada anak lagi (dapat pulak anak yang pemalas dan kuat buat sepah macam Nono dulu kan ma hehehe).

Takpe lah, Nono akan pelan-pelan kayuh. Yong kata takpe, pelan-pelan. Lama-lama nanti pandai lah :) Bila balik kerja, terus mengadap kerja rumah. Dah penat, rehat-rehat kan mesti Nono terdengar-dengar mama bebel jerit-jerit (yang sekarang baru terasa merdunya...). You said...

"Mama dah takde nanti, baru kamu tahu langit tu tinggi ke rendah! Baru kamu tau susahnya takde mama!"

Indeed.

Mama, I love you and miss you so much, it hurts, ma. Tapi mama jangan risau, I'm Superwoman in the making! I had the best teacher, YOU :)

15 July 2011

Hi!


Assalamualaikum kome! Awok masih lagi wujud, usah ler kome sedekah Fatihah sangat hikhik. Sekarang ni udoh berkoje (career woman). Sementara tengah cuti-cuti ni, cari pengalaman kate ko. Idok ler boring benor, kesian ayah awok, kakak awok, boipren awok, bergilir-gilir meneman awok hehehe. Sekarang awok independent sikit, kurang dah nangih-nangih peluk bantal. Ye ler, orang kata ape, dah ade life? Ha, gitu ler bunyi nye.

Meh awok menjamu kome dengan gambor awok syok sendiri di opeh (office).

Bos jarang ade, awok ler satu-satu staf yang ade. Bos ade 4 orang. Huhu.


Hari Jumaat siap baju kurung wakakakaka, seronok jugak lame dah tak koje opeh, jakun sikit.

Awok seronok ler juge duduk Ipoh ni. Hari tu kononnye nak cari koje di Putrajaya, bukan sikit awok apply tapi tu ler, kalau Tuhan dah kate takde rezeki, cari ler sampai ke langit hijo pon, idoknye mau dapat! Tuhan suruh duduk dekat dengan Ayah kat Ipoh gamaknye :)

Tapi ape-ape pun....

Tetap rindu bestfriends awok yang 2 orang ni, Cik Pira on my left, and Cik Payada artis funfair on my right ;)

Terlalu baik kome melayan awok sepanjang dekat sebulan awok menumpang kat Presint 5 tu huhuhu. Segala budi baik, makan minum, air, elektrik, perhatian, dan yang paling penting kasih sayang kome TERLALU awok hargai dan tak terbalas. Udah rindu ler pulak :'(

Okay lah, busy ni. Dalam busy sesuka hati je update kat opeh hehehe. Takpe, bos-bos awok cool!

Sekian, dari jiran jarak 4 pintu dari rumah sepupu Husin jiran Kak Limah.

01 June 2011

Nikmat Makan Adalah Sangat Undeniable


Program Kurangkan-Makan-Kau-Bela-Hantu-Raya-Ke-Hape I punoh dengan suksesnya sebaik je jejak keluar dari Sintok. Sebabnya luar banyak makanan bagus-bagus, unlike Sintok wekwek, except Cafe Mak Ngah SME :) Okaylah, nuff said, korang jom ikut journey I mencekik selama seminggu di kawasan Putrajaya - Bangi - Cyberjaya. No harm babe, jom lah cuci mata tengok foods. Sinful foods. Muahahaha.

SS2 Murni, PJ

Lepas entah berapa lama I dengan good reputation pasal Murni, last-last merasa juga. Banyak yang impressive pasal Mamak-style kedai makan ni. Firstly, portion makanan dia sangat hantu raya, oh kakak suka sangat! Secondly, tukang ambik order dia sumpah genius tahap kalau ambik Law kat uni memang confirm lulus sebab datanglah 10 orang satu table sekali pun, dia tenang jeh ingat segala order korang tanpa tulis. Dengan tepat! Pastu menu sini bukan ordinary okeh. Roti Hawaii, Mi Raja, Air I Love You, pastu yang lain tak ingat dah sebab I bukan tukang ambik order dia. I rasa Murni deserves an entry of its own so nanti if I ever go there again, I akan buat 1 whole post on them sebab that place sumpah awesome! Yang pergi baru ni I sempat snap foto of my orders je. Malas sebab not so much in the mood masa tu (bajet je alasan kau).


 For drinks I ordered Ribena Longan, tibai ice dengan relaxnya. (RM5)


Chicken Napoleon sedap sedap sedap! Dalam big bread crumps wrap tu ada macam-macam such as sausage, eggs, chicken, mince beef. Ergh dosa makan! (RM12)

Next!

Kenny Roger's Roasters, Alamanda

 Pantang minum ais, so minum teh o, style apa, barulah makcik table sebelah respek tengok I hikhik (RM3)

Quarter Chicken with 3 side dishes and 1 Kenny’s home made muffin. I like the mashed potato it’s finer and softer then KFC's. (RM16.50)

The yunmmy Vannila and Banana muffins, included in the quarter meal set.

Next!

Tutti Frutti, Bandar Baru Bangi

Not much of a fan but I love the feeling of pressing out the yogurt and letak toppings yang comel-comel tu, cambezz! Bila timbang punya part, hazab gulpgulp.

Self-service yogurt counters.

Being me, not much of a candy girl, I suka yang basics and safe choice je. Choco and vanilla flavor, pastu top with cereals, choc rice, choc syrup, and strawberry slices, tu je. (RM12)

And being him, how old are you again? 5? Hehe. Dengan marshmellow, choc chips, smarties, siap request gummy bears lagi dekat budak counter tu since yang kat counter dah habis. Hehehehe. Pastu macam baru 5 minit je dah habis makan, giler champ! (RM16.80)

Next!

 Noodle Station, Alamanda

Lepas gi interview kat Celcom yang macam tak dapat je kerjanya tu, gi late lunch dekat tempat ni. No bad, but not so good also. Okay-okay jeh. Makan kat mamak kembar lagi layan.

Set Chicken Wings ape ntah, okay lah wings tu pass, fries pun pass sebab macam buat sendiri, besor-besor fries dia. (RM 13)

Spring Noodle with Drumstick. Okay jugak. Ayam tu lazat. (RM9)

Air Snow whatwhat ntah, tak sedap! Rasa ice cream soda plus masam-masam. Fuhh kerut kening! (RM7)

Next! Oh my current obsession! *Jerit genggam-genggam tangan*

Subway, The Mines

I went to Subway at Mines twice and Careffour, Puchong Utama once. And still can't get enough of it. Sumpah my taste sangat! Tolonglah bukak dekat Ipoh cepat, seriously serious.

Hearty Italian 6 inch chicken teriyaki (RM10.50)

Aumm menda ni hari-hari pun takpe ;)

And last but certainly not least, dari Sintok lagi dah plan nak pergi. Ke mana? Ke...

Teppanyaki, Mid Valley!!!!

I haven't ate at this place for a long long time. Everytime tersebut or at least terdengar je teppanyaki, memang tempat ni lah ada memori terindah. Giler, pasal makan memori terindah teruskan -_-".

Teppanyaki Beef, bean sprouts yang OHHMYGODDDD! Muka eksaited tunggu food macam nak tunggu Faizal Tahir datang okeh! (RM11)

Kaki ayam: Banyak je makan kat open air and tempat chill-chill macam kerang bakar lazat kat Bangi tu, tapi tak snap ler pulak huhu.

31 May 2011

Tiba-Tiba Kau


Mood blogging dan ber-legging memang ke gaung.

Eh, tapi tadi tiba-tiba aku kena sound, "Kenapa awak suka tanya dengan mukadimah 'Kenapa tiba-tiba'?".

'Kenapa tiba-tiba call?'

'Kenapa tiba-tiba mesej?'

'Kenapa tiba-tiba nak makan Pizza? Bukan awak suka KFC ke?'

'Kenapa tiba-tiba hulur duit?' (Okay yang ni jarang dapat, kalau dapat pun jarang tanya kenapa hikhik)

Isu nya mula bila dia tiba-tiba bagi simcard Celcom suruh pakai. So aku pun tanya, ' Kenapa tiba-tiba bagi simcard ni?'. Tapi kan aku ingat berapa tahun sudah dia ada cakap nanti dia akan bagi aku pakai line and the bills will be on him, finally hehehehehe.

Celcom's 1 + 3 plan supplementary postpaid

Kaki ayam: Teringin jugak nak tanya, 'Kenapa tiba-tiba awak bagi BB Bold 3 ni kat orang?'. Berangan kehkeh.




09 May 2011

Cuma Nak Cakap Sikit

Kalau kita suka atau sayangkan seseorang, jangan segan ucapkan sayang. Jangan biar lepas. Nanti menyesal tak sudah. Lagi pulak lelaki, korang memang tak suka dikongkong. Tapi selalu ingat perempuan tak suka dibiarkan sahaja. Walaupun diaorang tak cakap, perempuan ni sebenarnya lebih suka bila ada orang yang control dia. Mungkin rasa dilindungi. Rasa ada yang ambil berat. Ikatlah dengan satu ikatan, kekasih, tunang, isteri. Jangan pernah malu untuk beritahu dunia, gadis tu milik kamu. Kalau benar gadis tu ikhlas, dia pasti gembira bila kamu dengan bangga katakan dia milik kamu.

Tapi manis itu bukan milik aku.

12 April 2011

Mama, Tak Tahan Ma!

Kenapa mama jauh sangat, orang nak jumpa mama please, please ma. Please!



Tolong mama, rindu Mama sangat it hurts :'(

09 April 2011

Kenapa Sweet?


Salam.

Haliuuuu! (helo versi Stacy)

Esei takde mukadimah, terus start cerita.

"Mesti sweet kan kalau kita couple?"

Lempar pandangan ke tasik UUM yang berlalang. Kenapa pulak? Sebab you macam nak okay-okay and I macam tak cantek? Huhu. Ke sebab ...? Ahh. Monolog dan Atilia dalaman je, malas nak tanya. Or more to takut nak dengar jawapan.

Ikutkan nak jawab, memang sweet kalau you takde girlfriend pastu I takde boyfriend. Tapi kang sat lagi you pulak yang avoid eye-contact sambil tukar topik kan haha.

Walaupun orang kata selipar tak semenggah ke hape, tetap sayang. 

Okbai.

Esei takde penutup, terus habis cerita.

Kaki Ayam: Thanks for the lovely night, the person said. The person tak maksud lain, cuma born sweet I guess. Boyfriend pun tak pernah cakap macam tu. Shuhhh second-thought!

06 April 2011

Ignorance Hurts The Girlfrend Inside

Salam kamu,

Tengah-tangah banyak assignments ni memang sedap tulis entry baru kan? So di situasi itulah entri ini muncul. Ada satu soalan yang nak kamu jawab dalam hati (soalan untuk kamu-kamu yang ada kekasih yang a**h*** macam aku)

Pernah tak sampai satu masa tu boyfriend kamu ignore kamu gila-gila punya gila sampai dia kata...

"Awak jangan terkejut kalau saya tak contact awak 3 minggu. Jangan nak ngada-ngada mintak break, takde faedahnya semua tu. Ni prektis untuk awak jadi hati kental. Oh satu lagi, saya takkan menduakan awak dengan budak kampung saya, inshaAllah."

Aku punya kawan pernah. Ditakdirkan si boyfriend tu pun tiba-tiba eksiden. Nasib masa keluar dengan girlfriend tu tak pernah eksiden huhu. Sejurus selepas kejadian, terus boyfriend tu lupa janji 3 minggu tak nak contact. Terus dia contact dengan suara separa manja, separa menderita nak ngadu dia eksiden.

Girlfriend yang setiap malam nangis kena ignore ni teruslah cair, teruslah kesian, dan rasa risau yang amat. Rasa 5 minit sekali nak call tanya, "Awak macam mana sekarang?". Lagi 5 minit, "Sekarang pulak macam mana? Ada kurang?". Haihh, hati perempuan.

Girlfriend ini mengadu kebodohan sendiri dekat seorang kawan.

"Dia buat aku sedih like everyday semenjak dua menjak ni. Aku memang breakdown gila-gila. Tapi bila time aku boleh revenge balik dekat dia, hati hi haihh tak sampai pulak, bodoh kan? Baik kau cakap aku bodoh cepat!"

"Kau bodoh". Kawan dia jawab.

Kawan dia sambung, "Cuba kau fikir bila kau sakit kau cari siapa?"

"Mama. Lepas tu ayah."

"Sebab apa?"

"Erm..."

"Ahh lambat jawab, aku malas tunggu. Sebabnya bila kita sakit kita akan cari orang yang kita sayang."

Hikhik, senyum pulak girlfriend yang boyfriend-nya eksiden tu.

Kaki ayam: Boyfriend tak cedera parah, Alhamdulillah. Tapi merengek lebih.

05 April 2011

Gaot Tolong Jangan...


Salam sebulan sekali update belog,

Ehh masuk-masuk terus nak belog pasal noms noms ni. Mungkin anda kata saya tak ada modal. Mungkin juga anda betul. Saje je nak keluar dari norma sebenarnya. Mesti bosan kan asyik baca pasal Sam menang bintang popular tu (tahniah awak awwww.. haha).

Okay potong pendek. Korang duduk kolej? Hostel? Asrama? Atau dekat UUM kami panggil DPP (dewan penginapan pelajar). Anda duduk DPP? Dan teringin makan seafood? Atau rindukan kerang bakar Bangi mungkin? Salivating. Huhu.

Ahha! Saya ada penyelesaiannya! Dengan 2 langkah bapak mudah!

Langkah 1: Make sure kamu ada periuk nasi automatik.

Langkah 2: Okay, langkah 1 je yang crucial sebenarnya. Then pi keluar beli kerang 2 kilo. Serai sikit, asam keping sikit. Basuh semua dan rebus semua. Yayy!

Hasilnya! 2 periuk kerang rebus makan 3 orang huhu.

Omakk, takut kena gaut di usia tak jangkau 25 tahun. Lalu beli fresh vege untuk buat quick salad. Aku simply buh salad, carrot, tomato cherry, baby cucumber and mayo sikit.

Makanan sedapkan hati dan kurangkan rasa berdosa tibai kerang 2 kilo. Huhu bye.

Kaki ayam: Nyorok bawah selimut takut gaot datang jumpa ;p

19 March 2011

Mana janji? Mana erti? Kenapa gembiraku kini menjadi sepi?

48 hari yang lalu...

Saya dah takde siapa-siapa...

Awak ada saya...

*Percaya*

Tapi sekarang, aku takde siapa-siapa melainkan aku sendiri. Please faham walau seratus orang teman pun tak akan sama dengan kita punya other half.

06 March 2011

Hello Mama: Pindah Rumah

Tut... Tut... Tut... Tut...

Hello Ma! Kenapa lambat angkat? Ish... Mama, semalam Nono mesej ayah. Dia kata barang besar-besar semua dah angkut masuk rumah baru. Tinggal yang kecik-kecik je nanti Anyah kata nak angkut guna kereta je kot.

Sedih je tiba-tiba bila kita kena pindah kan, tapi bila duduk rumah lama tu Mama tak balik-balik rumah pun. Malas lah nak duduk situ dah.

Mama okay? I miss you.

03 March 2011

New Phone Number


Mama pass away just over a month ago. I STILL get these out-of-the-blue urges now and then to pick up the phone and call Mama and let her know what the latest news is, or to say hi, buat apa, dengan siapa, dekat mana. Or maybe I'll have this question I need to ask her about me when I was little, or something we did way back when, or about the family history. And just as soon as I reach for the phone, I suddenly remember: "Oh yeah. That's right..." Sigh... :'(

So, to overcome this loss of a regular number to call every morning, I decided to save my blog's URL as the new number named Mama Dearest in my phone book. I will talk in here as if I'm talking to her. Takpa kan? Tak macam gila kan? Okay, I'll start tomorrow.

Oh, before cakap bye aku nak quote status sister aku dekat facebook yang deep sangat. It got me teary eyed everytime reading it.

"You may not have smothered me with hugs and kisses but I knew I was your baby. You may not have rewarded me for my achievements but I knew you were proud of me. You may not have been there for me for some moments but you were there for me for the moments that mattered. You may not have said I love you very often but I knew it anyway. You may not be the perfect person to me but you were perfect for me." Beautifully said by sis Linda.


Arwah Mama with my only sister, the coolest sister one could ever have!

02 March 2011

Terbang Dari Tingkat 24

Mama has been gone for a month. I haven't been back to Mama's grave since day 2 after she passed away. I'm not sure when I'll ever go back. I mean, it's not like I'm avoiding the place, but I HATE IT THERE. I'm not super spirtual (yes so?). Hence, I believe and I know that Mama is still around, and still with me, and going to the cemetery is just so friggin weird for me. Sebab I tau she's not there. And it almost feels like going to visit a gua or something (since there is a nice gua nearby the cemetery kan). And I hate it when people ask me if I go there a lot. Cause I tell them the truth and then I feel like they're judging me for not going a lot.

My sister and I took care of Mama in hospital the last 15 days of her life. There was also Ayah and Abang Rafi, my brother inlaw, together with us always. It’s a wonderful experience that I would do again if the situation presented itself, but it’s not for the faint of heart. It’s very difficult physically and emotionally to care for a body that is in deep pain. But it’s also incredibly rewarding. It felt like the greatest gift I’ve ever given Mama. So nobody understands more that my small family.

Pain and sadness are my family's last name now. First was Yop, my eldest brother pass away on July 4th, 2008. Then Abang, my second elder brother on November 24th 2010, then tak sampai 2 months Mama ikut Abang. January 30th, 2011. You want to talk about pain, mai sini aku tepuk kepala hang. Smash the glass, that's what I am now.

It's been a month now, and I miss her like whoaaaaaa. Peluk Mama banyak-banyak in illusion. Love Mama forever tau, Ma.

A hobby I can no longer do, usik Mama.

10 February 2011

Dot Dot Dot

Lama sungguh tak tulis-tulis. Dari Johor tak banjir, sampai lah banjir surut. Dari dulu aku takde Blackberry sampai lah sekarang, pun still takde Blackberry :')

Hidup aku dah berubah sekarang.

08 January 2011

Balada Hati

Aku bapak suka lagu ni for many many years! And now it speaks on my behalf...



BALADA HATI
KRU

Oh, bagai tercabut nyawa
Mendengar ucapan pisah
Hakikat kau tak mencintai diri ini lagi
Kau pinta ku melupakan segala janji kita
Manakan bisa
Kerna cinta ku tak pernah berubah

Walau diluka
Aku belayar di laut sepi
Menantikan yang tak pasti
Menanggung pedih di hati
Melutut ku merayu segera kembali
Tuhanku tolonglah diriku mengubah hatimu

Sememang mudah bermadah
Memang mudah bercinta
Namun amat sukar menerima tika dikecewa
Bagaimanakah bisaku
Terus hidup tanpamu, apa salahku?
Hingga tergamak kau melepas katamu
Yang meracun jiwa

Puas ku mencari di mana kau kini
Ku kehilanganmu pulanglah
Sayang...

06 January 2011

Mama Makes Me Smile

Mama I memang comel! Come, I prove to you. Hari tu pergi Tesco beli sayur bla bla oats bla bla bola ketam bla bla Tesco Cola bla bla dan bla. Since I rasa Sushi King is so overpriced, (synonym to aku takdak duit wuwuwu dan wu) I suka beli sushi kat Tesco yang murah-murah tu. Mama decided to be extra friendly to the sales attendent that day. And so she starts the conversation...

Mama: Ni buat dari apa ni? Nasi ye?
Orang Tesco: Iye..
Mama: Tu yang atas-atas tu apa?
Orang Tesco: Ada macam-macam. Ada ketam, tuna, salmon... (pendek kata) Makanan laut.
Mama: Ooo... Ni makanan laut. Ingatkan makanan Jepun...

Self-monoloque: Hehehe.. Mama memang rare. (pink awwww hehe)

Pastu Mama berlalu tanpa rasa bersalah. Aku avoid eye-contact dengan orang Tesco. By the way, Mama tak buat lawak okay.

Okay thank you byebye, orang Tesco.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...